Skip links

Formaldehyde impact op luchtkwaliteit

Formaldehyde impact op luchtkwaliteit

Formaldehyde is een belangrijke chemische stof die door de industrie op grote schaal wordt gebruikt om bouwmaterialen en talrijke huishoudelijke producten te vervaardigen. Het is ook een bijproduct van verbranding en bepaalde andere natuurlijke processen. Het kan dus in aanzienlijke concentraties aanwezig zijn, zowel binnen als buiten.

Formaldehyde kan irritatie van de huid, ogen, neus en keel veroorzaken. Hoge blootstellingsniveaus kunnen sommige vormen van kanker veroorzaken.

Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een kleurloos, ontvlambaar gas bij kamertemperatuur en heeft een sterke geur. Blootstelling aan formaldehyde kan schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben.

 Waar formaldehyde wordt gevonden

Formaldehyde is te vinden in:

  • Harsen  voor de vervaardiging van composiethoutproducten  (dwz multiplex van hardhout  , spaanplaat en vezelplaat van middelmatige densiteit  )
  • Bouwmaterialen en isolatie
  • Huishoud producten zoals lijmen,  kreukvrije stoffen, verven en coatings , lakken en afwerkingen en  papierproducten
  • Conserveringsmiddelen die worden gebruikt in sommige medicijnen, cosmetica en andere consumentenproducten zoals afwasmiddelen en wasverzachters
  • Meststoffen en pesticiden

Het is een bijproduct  van verbranding en bepaalde andere  natuurlijke processen, en is ook te vinden in:

  • Emissies van niet-geventileerde, brandstofverbrandende apparaten, zoals gasfornuizen of ruimteverwarmingstoestellen met kerosine.
  • Sigarettenrook.

Hoe u kunt worden blootgesteld aan formaldehyde

De belangrijkste manier waarop u aan formaldehyde kunt worden blootgesteld, is door lucht in te ademen die formaldehyde bevat. Iedereen wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden formaldehyde in de lucht die is vergast uit producten, waaronder composiet houtproducten.


Date: mei 16, 2018