Skip links

‘Indoor-generatie’: dit is hoeveel tijd we binnenshuis doorbrengen

De bevolking van nu staat bekend als een ‘indoor-generatie’.

Sterker nog, ongeveer 1 op 4 Amerikanen of Europeanen brengt bijna hun hele dag binnenshuis door zonder naar buiten te gaan, volgens een nieuwe enquête van Velux , een raamproductiemaatschappij.

Gemiddeld brengen mensen 90 procent van hun dag binnen vier muren door, aldus het rapport.

En dat is meer dan we denken. De enquête, die 16.000 mensen interviewde, vonden dat ze 18 procent van de tijd binnen doorbrengen (dus ongeveer vier uur). In werkelijkheid is het dichter bij 90 procent (ongeveer 21 uur).

In feite ontdekte het “Indoor Generation Report” dat 77 procent van de Amerikanen en Europeanen het gevoel hebben dat binnenlucht ademen niet slechter is dan het ademen van de buitenlucht.

“We veranderen steeds meer in een generatie binnenmensen en de enige keer dat we frisse lucht krijgen op een dag, is tijdens het pendelen naar werk of school,” zei Peter Foldbjerg, het hoofd van de daglichtenergie en het binnenklimaat bij Velux.

Uit het rapport bleek dat 80 procent van de Amerikanen/Europeanen niet weet dat binnenlucht vijf keer meer vervuild kan zijn dan binnenlucht.

Toch is het volgens The Washington Times onduidelijk hoe schadelijk de binnenlucht is voor het menselijk lichaam. Maar uit onderzoeken van het EPA bleek dat binnenlucht twee tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht.

Vochtigheid, schimmel en ontoereikende temperaturen kunnen allemaal binnenshuis leiden tot meer vervuilingsproblemen, dus ook ziektes, ongemakken en lagere productiviteit.

“Wanneer mensen worden gevraagd naar luchtverontreiniging, denken ze vaak aan het wonen in de buurt van grote fabrieken of drukke stedelijke gebieden met een hoge uitstoot van auto’s,” zei Foldbjerg.

Volgens het rapport zullen kinderen die meer binnen verblijven meer vatbaar zijn voor astma, allergieën en andere ademhalingsproblemen.

“Met de druk van het moderne leven zijn we nu allemaal vast onderdeel van de “Indoor Generation” en we moeten begrijpen wat de implicaties zijn voor onze gezondheid en het welzijn van het leven binnen en buiten als het gaat om vervuilde lucht,” Foldbjerg zei in een verklaring: “We zijn een 24/7 samenleving, en dit heeft ons losgemaakt van de natuurlijke ritmes van de natuur – ons circadiane ritme, een neurofysiologische term voor de 24-uurs-lichaamklok die onze fysiologie anticipeert en aanpast aan de verschillende fasen van de dag, slaap en waak cyclus. Dit heeft allemaal invloed op onze slaapkwaliteit en algemene gezondheid. ”

De enquête bood enkele suggesties om uw huis gezonder te maken, waaronder het drie keer per dag openen van ramen, geen kaarsen branden en uw huis regelmatig schoonmaken.

Iets te zeggen?